Vrouwenmantel

Vrouwenmantel of Alchemilla is één van de vele merkwaardige planten in onze tuin. De bladeren hebben de vorm van een cape. De prachtige plant (een bodembedekker) heeft geneeskrachtige eigenschappen bij vrouwelijke ongemakken zoals pijnlijke menstruatie. De plant fascineert al eeuwenlang door de manier waarop regen- en dauwdruppels zich als parels op het blad verzamelen. Bovendien kan de plant overtollig water afscheiden en vormen al die druppeltjes kleine juweeltjes op de rand van het blad. De naam Alchemilla verwijst ook naar de alchemisten die reeds in de middeleeuwen de druppels vingen, in hun pogingen om deze om te zetten tot edele kristallen. Vrouwenmantel heeft geen gebrek aan bijzondere eigenschappen legendes en mysterie. Ook fotografen raken in de ban van deze plant…

Comments are closed.