Vredespalen

Vredespalen doen me steeds terugdenken aan Hiroshima en Nagasaki, twee Japanse steden die we bezochten tijdens onze wereldreis, ruim 25 jaar geleden. Augustus is traditioneel de maand dat de verwoesting van de beide steden wordt herdacht. De atoombommen werden gedropt op 6 en 9 augustus 1945.

Een vredespaal is een internationaal symbool, een monument voor de vrede. Vredespalen zijn aanwezig over de hele wereld. Op elke zijde bevindt zich een vredesboodschap. Ze wordt verspreidt in honderden talen. In respectievelijk Nederlands, Engels, Frans en Spaans is de tekst als volgt:

Moge vrede heersen op aarde
May peace prevail on earth
Puisse la paix régner dans le monde
Que la paz prevalezca en la tierra

De Vredespalen die we installeerden in de tuin van ‘Atelier Flamand Rose’ hebben geen tekst maar des te meer kleur… Toen we de palen plaatsten en we zo ons eigen vredesparkje stichten, kwam Mathéo, de buurjongen, even piepen. Ça sert à quoi? Vroeg hij ons. Ça sert à décorer, zeiden we hem, regarde le soleil fait réfleter les couleurs ! Dat vond hij prima, C’est comme un phare qui guide les navires, voegde hij eraan toe.

Comments are closed.