Fraaie verleiders

Bloemen die beelden oproepen van vliegen en apengezichten, van popjes en balletdanseressen, … Met hun fraaie vormen en exotische kleuren hebben orchideeën een aantrekkingskracht die de passies hoog doet oplaaien.
Wie orchidee zegt, denkt aan in bomen hangende planten in regenwouden of aan de bloemisterij. Maar ook in België groeien een groot aantal in het wild levende soorten. Vooral tijdens de maanden mei, juni en juli tonen ze zich in bossen en beemden. Als ik op één van mijn wandelingen een orchidee ontdek, ga ik er zonder aarzelen voor op mijn buik liggen: ook al regent het oude wijven!

Ik kan aan hun aantrekkingskracht niet weerstaan.

De aparte vorm van de bloem: de drie binnenste kelkbladen, waarvan één langer, groter, kleuriger en fraaier gevormd is dan de andere, hun lip, tong of fallus, maakt deel uit van de voortplantingsstrategie die deze plant heeft ontwikkeld. Vorm en kleur hebben tot doel een gast te lokken – vliegen, bijen, en de meer exotische exemplaren, vlinders en kolibries, … – die precies de juiste snaar treft opdat de bloem bevrucht zou worden. In ruil daarvoor wordt de gelokte, beter: de gefopte gast, beloond met een portie zoetigheid.

Comments are closed.