Walk around the world

Walk around the world (1991-1993)

Exact 25 jaar geleden zaten we er volop in: onze tocht rond de wereld, samen, TE VOET!! Er was nog geen sprake van gsm, internet of sociale media. Van Oost-Europa via Turkije en Pakistan naar China, via Japan naar Amerika. Tot het oosten westen werd.

In april 1991 sloten we onze voordeur. We trokken oostwaarts. De zomer duurde meer dan 12 maanden, de winter die volgde was dubbel zo hard. We noteren Rocky Mountains bij min 25°…  28 maanden later, in september 1993, was ons avontuur afgelopen. Er stonden 18000 km op onze teller, we bezochten 19 landen we versleten 13 paar schoenen.

Toch zijn het niet de cijfers die tellen. De ontmoeting met onszelf en met zoveel mensen, de onderdompeling in tal van culturen, leven en overleven in de natuur is wat bijblijft.

Tijdens onze tocht waren het woelige tijden: de naweeën van de Golfoorlog, de val van de Sovjet-Unie, De oorlog en de verbrokkeling van het voormalige Joegoslavië… Ondertussen maalden wij de kilometers en laveerden omheen en tussen conflicthaarden. De dagelijkse realiteit was dat we vooral mensen ontmoeten die het goed met ons meenden, ons raad, onderdak of een gezellige avond boden.

Nu, 25 jaar later, beseffen we dat elk moment uniek en bijzonder was. De wereld is blijven draaien. Op sommige plaatsen kwam het allemaal goed. Op vele andere is het flink uit de hand aan het lopen. Van sommige mensen die we hebben ontmoet weten we hoe het ze is vergaan. Vele andere contacten, hoe intens ook, blijven een herinnering. Deze wereldreis schonk ons een innerlijke rijkdom.

Comments are closed.