Over het doppen van bonen

Als pendelaar – 12 tot 15 uur treinverplaatsing per week – verslind ik nogal wat boeken. Doorgaans lees ik romans, weliswaar van zeer uiteenlopende genres en schrijvers.

‘Over het doppen van bonen’ van de Poolse schrijver Wieslaw Mysliwski is één van de opmerkelijkste boeken die ik de voorbije jaren heb gelezen. ‘Over het doppen van bonen’ is een monoloog van een man die terugblikt op leven en maatschappij. Het verhaal is diepzinnig, grappig, gevoelig, mysterieus, melancholisch, universeel en verveelt op geen enkel moment. Deze fascinerende roman is wat mij betreft literatuur van de bovenste plank. Dit staaltje van vertelkunst heeft me zo aangegrepen dat ik het boek meteen een tweede keer heb gelezen. Bij de eerste lectuur liet ik me meevoeren door de intensiteit van het verhaal. Bij de tweede lectuur nam ik tijd om citaten en oneliners over te schrijven. Als u het mij vraagt, zonder meer een aanrader!

Comments are closed.